EDUCATIE 2024
In januari 2024 is de pilot van de lesmodule Sporen gestart op twee Amsterdamse middelbare scholen, Xplore Agora en het Kairos Tienercollege. Deze zijn met goed gevolg afgerond. Twee andere zijn na de zomervakantie gestart en in december 2024 afgerond; deze vonden plaats op het Compaen VMBO in Zaanstad en het Calandlyceum in Amsterdam. In totaal maakten in 2024 ruim tachtig leerlingen kennis met de lesmodule. Zij kozen de modules CKV-keuzevak, beeldende vorming of deden mee omdat de module deel uitmaakte van de geschiedenisles op hun school. De jongeren zijn tijdens de lessen begeleid door Morad Bouchakour, die daarvoor samenwerkte met docenten geschiedenis en kunsteducatie. Gedurende de pilot is onderzocht in hoeverre jongeren zelf in staat zijn om via het maken van kunst
met hun eigen familiegeschiedenis aan de slag te gaan.

EDUCATIE 2023
De stichting is in september 2023 begonnen met een pilot kunsteducatie op een middelbare school in Amsterdam.
Tijdens 6 lessen van 2 uur onderzoeken de kinderen op een kunstzinnige wijze de familiegeschiedenis.
Mocht uw school interesse hebben in dit project dan kan de stichting deze workshop aanbieden bij zowel CKV, geschiedenis als beeldende vorming of burgerschap lessen.
EXPOSITIE
Expositie 'Sporen' Mauritshuis 2022
Juni 2022 opende mijn expositie Sporen/Traces als onderdeel van de groepsexpositie Flash/Back in het Mauritshuis in Den Haag ter ere van haar 200 jarige bestaan. Mijn bijdrage aan de expositie mocht ik zelf invullen als deze maar op de collectie van het museum geïnspireerd zou zijn.
De collectie van het Mauritshuis omvat prachtige zelfportretten, een genre waar ik mij nog niet eerder aan gewaagd had en ik vroeg me af waarom nog niet? Ik besloot dat een zelfportret mijn bijdrage moest worden aan de expositie Flash/Back met als creatief uitgangspunt een onderzoek naar de reden waarom ik een zelfportret wilde maken. Hiervoor deed ik uitgebreid onderzoek naar mijn familiegeschiedenis.
RELATIEGESCHENK
Special Edition prints voor het congres 'Leven met Oorlog' georganiseerd door SMH40-45, NIOD en Veldberaad WOII.
Traces/Sporen (deel 3)
Collectie Mauritshuis 2022.
De basis voor deze collage is een familieportret dat vroeger bij Bouchakour thuis hing en waar hij als kind altijd gemengde gevoelens bij heeft ervaren. Tijdens het creëren van dit kunstwerk nam hij deze gevoelens als uitgangspunt. Bijvoorbeeld waarom zijn vader dit moment had vereeuwigend zonder zijn moeder en waarom verdween het plotseling weer? Vanuit deze verwarring ontstond deze collage die zowel de poging van zijn vader om grip te houden op zijn getraumatiseerde werkelijkheid symboliseert als mede het inzicht dat de blik op onze familiegeschiedenis wordt bepaald door onze ouders.

LEZING
Herdenking Kamp Amersfoort 2023
Woensdag 19 april 2023 was de eerste herdenking van Nationaal Monument Kamp Amersfoort die publiekelijk toegankelijk was sinds corona. Wat mogelijk nog belangrijker was, het was ook de eerste keer zonder oud-gevangenen van het beruchte kamp. Een keerpunt.
Ik denk dat het belangrijk is als je herdenken relevant wilt houden dat inhoud, vorm en vertellers verbindingen leggen tussen de geschiedenis van Kamp Amersfoort, hedendaagse ontwikkelingen en tijdloze maatschappelijke thema’s en het publiek van nu. Daar zijn we dan ook mee begonnen…
Micha Bruinvels - Directeur - Kamp Amersfoort